• 23Feb

    Från http://www.faktoider.nu/vikingarna.html

    Vikingarna och mjödet

    På vikingatiden drack man mjöd, dvs. öl gjort på honung

    Det skall erkännas att detta är bra nära sanningen, men ett klargörande kan ändå vara på sin plats…

    Honungsmjöd är inte öl och inte vin, på samma sätt som öl och vin är skilda ting. Men å andra sidan tillverkades vikingatida mjöd av honung och mältat korn, och eftersom honung även då var mycket dyrare än korn så är det sannolikt att vardagsmjödet var mer öl än mjöd.
    Det är inte känt om vikingarna hade biodlingar; om inte så måste honung, och därmed honungsmjöd, ha varit synnerligen exklusivt.

    Mjöd dracks även av vikingarnas ättlingar; från Gustav Vasas hov finns en uppgift att man på ett år tillverkade 6.000 liter mjöd av 1.500 kilo honung. Med ett kvarts kilo honung per liter behövs ingen extra sockerkälla som t.ex. malt, varför det kungliga mjödet sannolikt endast bryggdes på honung. Så småningom kom man på hur man kan tillverka socker i industriell skala, varpå detta konkurrerade ut honung som sötningsmedel och därmed även mjödet. Fast då hade man ju upptäckt andra drycker.

    På Systembolaget saluförs tid efter annan varor som utges för att vara mjöd. Jag känner inte till något tillfälle då en sådan dryck faktiskt har varit riktigt mjöd; det vanligaste är att det är pilsner med honungssmak, vilket är lika mycket mjöd som spetsad druvjuice är vin. Det är inte bara Bolagets inköpare som på denna punkt är oförmögna att skilja äkta vara från patetiska imitationer, för även utomlands kan man hitta “mjöd” som just inte har något med mjöd att göra.