Upptappning av Humlemjöd

Oktober 17th, 2009 by sledneck

Tappade upp Humlemjödet på flaskor idag. Efter fyra veckors jäsning landade det på FG -3. Vilket ger en vol% på ca 8,5. Det var trevligt att man kunde känna lite honungssmak. Men smaken var ganska rå. Så nu får det stå och mysa till sig i ett par månader så får vi se. Det hade iaf en fin gul färg.  :)

Kollade oe-värdet på Blåbärsmjödet också. Det låg på 18. Så det får stå på jäsning en stund till tror jag.

Omtappning av Jul-öl

Oktober 9th, 2009 by sledneck

Nu har det gått 9 dagar sedan jag satte  igång mitt försök till jul-öl. Så nu är det dags för omtappning och sekundärjäsning. Passade också på att mäta oechslevärdet och provsmaka lite. Oe låg på 22, vilket betyder att ölet just nu ligger på ca 5 vol%. Smaken då? Jo den smakade lite sött, fruktigt och lent. Kände inte av kryddorna så mycket dock…  :(

Nu får det stå på sekundärjäsning i minst en vecka innnan upptappning.

Provsmakning

Oktober 6th, 2009 by sledneck

Efter en vecka på kolsyrejäsning vart jag nyfiken. Hörde ett härligt pys när jag öppnade flaskan. Men sen var det inte så mycket mer… Kunde se lite bubblor i glaset en ytterst kort stund efter att jag hällt upp ölen. Nåja den smakar iaf inte dåligt trots att den är avslagen. Får väl ge det en vecka till på kolsyrejäsning så får vi se.

Julöl

September 30th, 2009 by sledneck

Då var det dags att ge mig på ett försök till julöl…

Joshens Julöl

  • 1,8kg Munton´s dark maltextrakt
  • 600g Honung

Humle:

  • 10g Northern brewer 7,2% alfasyra, kokas i 60 min.
  • 10g fuggle 4,5% alfasyra, kokas i 20 min.
  • 10g Saaz 3,0% alfasyra, kokas i 5 min.

Kryddor, kokas i 20 min:

  • 5g Pomeransskal
  • 3st kryddnejlikor
  • 1st kanelstång
  • 1st stjärnanis

Sparad jäst från förra ölbryggningen:

  • Brewers choice London ESB 1968

————————————————————————–

Lägger 2l fryst vatten i tunnan och häller den varma vörten över. Fyller sedan på med kallt vatten till totalt 8l. Efter att jag tillsatt förkulturen blir det totalt 10l.

OG vart alldeles på tok för högt. Så jag fick tillsätta mer vatten upp till 13,5l. Hoppas inte humlen blev för utspädd nu bara…

Slutgiltigt OG= 60

Avsmakning

September 29th, 2009 by sledneck

Silade av kryddorna från de två senaste snapsarna och smakade av.

Enbär-pomeranssnapsen var lite sträv och en aning besk. Den får nu stå och mogna till sig fram till jul.

Stjärnanis-kryddnejlikesnapsen var mer angenäm i smaken. Men jag ville ha lite mer smak av nejlika. Så jag la tillbaka nejlikorna och ytterst lite av anisen i flaskan. Ny avsmakning om en dag eller två.

Var och luktade i flaskan med julsnaps och där luktar det nu ännu godare än tidigare. Men den ska stå tills nästa måndag innan silning och spädning.

Omtappning

September 29th, 2009 by sledneck

Tappade om bägge mjöden och silade bort blåbär respektive humle. Nu får de stå på fortsatt jäsning ett tag till.

Upptappning!

September 29th, 2009 by sledneck

Så var det äntligen dags att tappa upp ölen på flaskor och kolsyrejäsa.

Efter 12 dagar på sekundärjäsning så har oechslevärdet sjunkigt till 12. Tjoho! nu har jag gjort ett mellanöl ist för ett folköl! Det känns mycket bättre.

OG44-FG12=32    32/7,5=4,26vol%

Jag började med att tappa över ölet till en ny tunna för att undvika så mycket bottensats som möjligt. Sen tog jag ca 7g bryggsocker per liter, dvs 169g, som jag blandade ut i lite av ölet i en kastrull. När sockret löst sig blandade jag ned det i öltunnan. Sen var det bara att tappa på flaskor och kapsylera.

Mera snaps…

September 29th, 2009 by sledneck

Hmm… Vart lite inspirerad så jag kryddade två snapsar till.

Den ena är med enbär och pomerans, den andra med stjärnanis och kryddnejlikor.

Julsnaps

September 25th, 2009 by sledneck

Tyckte det skulle vara roligt med en egenkryddad snaps till julbordet i år. Så jag letade lite och fann ett recept som verkade bra.

JULSNAPS

1 Flaska sprit (75 cl)
9 Kardemummakärnor
4 Vitpepparkorn
4 Svartpepparkorn
6 Hela Nejlikor
0,5 g Saffran
1 Vaniljstång (Delad)
1 Bit Kanel Stång (Bruten / Grovt Krossad)
1 Bit Ingefära (Ca 4 cm Delad i 4 Klyftor)
Apelsinskal (Ca 2-5 cm)

Blanda kryddorna och hälften av spriten i en burk & låt dra i 2 veckor.
Använd så hela kryddor som möjligt för att underlätta silandet.
Tillsätt 2msk Extra mörk Honung och 1msk Mörkt Farinsocker eller efter tycke & smak.

Detta blandade jag ihop i måndags. Enda skillnaden är att jag använde torkat pommeransskal ist för Apelsinskal. Det luktar redan väldigt gott ur flaskan. Hoppas det kommer att smaka lika gott bara.

Äntligen!

September 25th, 2009 by sledneck

I måndagskväll, dvs 21/9, blev jag less att vänta på Blåbärsmjödet. Så jag tillsatte den lilla påsen med öljäst som följde med ölsatsen jag satte tidigare. Skakade om ordentligt för att syresätta.

Det tog tre dagar innan det började hända något på allvar. Men nu pluppar det ca var 20:e sekund. :)

I Humlemjödet pluppar det som vanligt stadigt och bra, ca var 30:e sekund.