Home > Okategoriserad > Då var vi igång igen…

Då var vi igång igen…

Juli 21st, 2010

Då var vi i gång igen med vinbryggeriet.

Denna gången blir det röda vinbär, äpple och rabarber.

Det hela startade med att jag, Majja, Johan, Verinica och våra barn var och plockade cirka 20 liter röda vinbär, sedan åkte jag och Johan och plockade rabarber. Efter som att äpplena inte är riktigt mogna ännu så fuskade vi där och köpte cirka sex kilo.

 

 

 

 

 

 

 Här mosar vi bären… Mysigt :)

 

 

När frukten var ränsad och delad (bären krossade) så var det bara att koka hela härligheten i 12 liter vatten och 5,5 kilo socker.

 

 

 

 

Det fick svalna till dagen efter då jag tillsatte jäst och jästnäring.
Sockerhalten var uppe på 110 Oechsle, vilket är något högt. 80-90 brukar vara bra. Om det är för högt så kan det vara problem för jästen att komma igång. Men kom igång gjorde den med besked!!! :)

Det bubblar och bubblar…

 

 

 

 

 

Nu har vinet jäst i tre dagar och sockret är nere på cirka 65 Oechsle. Det är mycket bra! Jag har inte mätt alkoholhalten ännu, men efter som att jästen har tuggat i sig 45 Oechsle socker så borde den vara runt en 6-8 procent nu…
Man ser att jästen har sugit ur bären och frukten bra då fruktmassan bara är av cirka 10 centimeter tjock i hinken… När vi började var det nästan hela hinken!

Men nu börjar frukten få en så där obehagligt spyliknande färg :) Det är också ett väldigt bra tecken på att det jäser som det ska!
Men det är fortfarande lite rött i den… När jästen sugit ur all must ur frukten och bären så är den helt beige och ser riktigt äcklig ut!!! Men blommorna älskar geggan, och växer så det knakar när de får lite! :)

Okategoriserad

You must be logged in to post a comment.